X

Jord og gjødsel

Løsmasse

Hageland Edens have har et godt utvalg av de mest brukte løsmasser til hagebruk.

Pyntebark, solla hagejord, støpesand, sandkasse sand, steinstøv, hvit hagesingel og vasket elvesingel. Vi har også inne grå elvesingel, elvegrus fra Fjordane. I vårt hagesenter kan du låne tilhenger til og transportere hjem massene. Vi lesser opp tilhengeren for deg med maskin.

JORD

Hageland Edens have er et hagesenter som kan mye om det meste innen hage.

Jord er et digert tema, så her blir det veldig forenklet. De som komposterer selv, kan følge med på omdanningen av dødt plantemateriale til jord. Den jorda vi kjøper i sekk består ofte av torv, med eller uten gjødsel. Torv er, som kompostjorda, også et resultat av omdanning av plantemateriale.
Torv er omdannet mose i myrer. Akkurat som oss har plantene et krav til rett mengde vann, luft og næring (mat), akkurat passe mengde av alt gir best trivsel. Kravene varierer imidlertid mellom de ulike plantene. Forholdet mellom vann og luft, og hvor tilgjengelig næring er, bestemmes mye av jordtypen. Torvjord er slik at jorda både kan holde godt på vann og luft. Torvjorda inneholder lite næring, derfor er det ofte tilsatt gjødsel. Torvjord er også naturlig sur, og de fleste planter liker litt sur jord, plantene får enklest tak i næring under slike forhold.

Det var kort om jord – her kommer noen eksempler fra butikkutvalget – og hva som er best egnet hvor.

I vårt hagesenter har vi plantejord, blomsterjord, krukkejord, Rododendronjord, kugjødselkompost, vekst torv, så og kaktusjord.

Trenger du større mengder, har vi solla hagejord, sand, steinstøv, hvit singel og prydbark i bulk.

Vi har fast lavpris på 5 pk Hageland plantejord til kr 200,-

GJØDSEL

Hva er så gjødsel? Enkelt forklart er gjødsel maten plantene våre trenger for å vokse, og slik som oss må kostholdet ofte varieres, både etter plantetype, tid på året og vokseplass. Grunngjødsling, er den gjødslingen vi gir plantene nå på våren. Det er på en måte frokosten til plantene. Mye og riktig næring, som skal vare til litt ut på sommeren.

I kjøkkenhagen blander vi grunngjødslingen i jorda, før vi sår eller planter. Ellers i hagen sprer vi rundt busker og i bed, utover plenen, eller der det er behov. Det er en kort sesong plantene har. I løpet av noen få måneder skal de vokse, blomstre, sette frukt og frø, før de igjen skal gå i vinterdvale. Derfor er det også viktig at plantene får en god start.

Hageland Edens have har de fleste gjødsel produkter du trenger i hagen, både i sekkevare og i flytende varianter. Enten du skal gjødsle hagen, krukkene eller kanskje i drivhuset. Hageland Helgjødsel, Viagro gjødsel & kalk, kugjødselkompost, kalksalpeter, rosegjødsel, Rododendron gjødsel, langtidsgjødsel, og en rekke flytende gjødsler til hva du måtte trenge.

Vårt hagesenter anbefaler å bruke helgjødsel og kalksalpeter til plenen. Ofte gjødsling og klipping gir best resultat, vi anbefaler minimum 3 ganger (vår, sommer, høst). Men med litt mindre mengde hver gang kan du godt gjødsle en gang i mnd fra mars til september.

Skal du ha en ekstra fin plen anbefaler vi også og «lufte» plenen og dresse med sand. Sylinderklipper gir finest resultat.

bilde av sekk med dekkbark

Bruk bark – slipp luking!

Barken hemmer ugressvekst og gir bedet et tiltalende utseende. I tillegg bevarer den fuktigheten i jorda og du slipper lukearbeid – som er en stor fordel. Før bruk av bark bør alt av ugress i bedene fjernes. Vi anbefaler bruk av Hageland Barkduk før legging av bark. Deretter legger man et barklag på ca. 8 cm, eller ca. 8-10 cm barklag uten barkduk. Vann barken etter legging. Fyll på ca. 3-5 cm ny bark hvert år. Husk å punktgjødsle og kalke plantene som vanlig hvert år.

Hageland Edens have har det meste i hagesenteret. Dekkbark, prydbark, kakaoflis, og alt som trengs for å gi bedene litt mer liv.

Husk barkduk og plugger ( til festing før barking ) for best mulig resultat. Trenger du større mengder prydbark i ”bulk”, ta med henger eller lån av oss. Vi fyller opp tilhengeren for deg.

Vi har fast lavpris på 5 pk Hageland dekkbark til 300,-.

stavanger-hagedesign
brafab
Noch
vitavia